Aktuelt

Aktuelt

Her finner du nyheter, blogginnlegg og informasjon fra Mental Helse Ungdom

Vellykket lansering av rapporten "Den eneste skeive på bygda"

Vellykket lansering av rapporten "Den eneste skeive på bygda"

Onsdag 28.11 ble rapporten "Den eneste skeive på bygda" lansert  under fagdag om lhbtiq og mental helse i samiske samfunn.

Om lag 30 personer deltok, og dagen ble arrangert i samarbeid med Sametinget, Bufdir, KUN og SANKS.  

I arbeidet med rapporten har vi sett på  hvordan det er å vokse opp som ung og skeiv i kommuner rundt om i Norge, med fokus på unges bruk av kommunale helsetjenester.  Den har også hatt et særskilt fokus på kommuner som inngår i forvaltningsområdet for samisk språk. Hele fagdagen og presentasjonen av rapporten kan sees på Sametingets TV.

Rapporten er skrevet av Elisabeth Stubberud fra KUN, Lin Prøitz fra Forskerkollektivet og Hasti Hamidi fra Mental Helse Ungdom.

Du kan lese og laste ned rapporten her:

Les mer

Start praten

Start praten

Start praten

Livet er kjipt. Sånn er det bare. Men så går det kjipe over. Hvor lang tid det tar før det går over, og hvor vondt det gjør varierer. Det varierer fra person til person og fra gang til gang. Du vet hvordan ting er morsommere sammen med andre? Hvordan man ler mer når andre er i nærheten? Sånn er det med andre ting også. Kjipe ting blir lettere av å dele dem. Man trenger ikke alltid trøst eller råd, eller noe annet. Bare å få det ut. Det er som regel bedre enn å sitte med ting alene.

Har du noen i livet ditt du kan snakke om alt som er vanskelig med? Eller er det noen ting du ikke deler med noen andre? Vil du at dine kompiser skal si til deg hvis de har det kjipt? Ville du tatt deg tid til dem hvis du fikk muligheten? Hvis svaret på det er «ja» så vil nok de gjøre det samme for deg. Det er på tide å starte praten. Det begynner med deg! 

Hvorfor gjør vi dette?

Hvert år er det mer enn 500 mennesker i Norge som tar sitt eget liv. Blant dem er det mer enn dobbelt så mange menn som kvinner. Det er flere gutter en jenter som dropper ut av skolen. Det er flere menn enn kvinner som utvikler rusmisbruk og voldelig atferd. Samtidig er det færre menn som blir diagnostisert med angst og depresjon. Psykiske problemer hos menn blir ikke like lett oppdaget. De får ikke den hjelpen de trenger eller så kommer hjelpen svært sent. Skal det virkelig være sånn? Og hvorfor har det blitt sånn?

Del gjerne #startpraten på sosiale medier!

TAKK TIL
Prosjektets faggruppe och referansgruppe som har laget underlaget for filmens innhold og dermed dens verdi.

Yasin Sadeghi, Vegard Kristoffersen, Markus Førli, Vetle Skrede, Fredrik Opseth og Sivert Moe som har deltatt i fimen og lagt ned en fantastisk innsats!

Produksjonsfirmaet Sheriff og Anita AA. Enersen

 

Les mer

Seier for psykisk helse i skolen

Seier for psykisk helse i skolen

Stortingets helse- og omsorgskomité bevilger 3 millioner kroner til Psykologistudentenes opplysningsarbeid for unge (POFU). Dette er et pågående prosjekt organisert i Mental Helse Ungdom som drives av psykologistudentene Vilde Vollestad og Joakim Coleman Ebeltoft. 

Les mer

Ap: - Lover storsatsing på unges psykiske helse

Ap: - Lover storsatsing på unges psykiske helse

Arbeiderpartiet mener det er bra at Mental Helse Ungdom løfter barn og unges psykiske helse i valgkampen.

– Arbeiderpartiet har en stor del om psykisk helse og unge i vårt partiprogram, og det har også vært en av sakene vi har løftet i denne valgkampen, fordi vi er bekymret over at flere unge nå rapporterer om økt press og psykiske lidelser. Det sier politisk rådgiver for arbeiderpartiets stortingsgruppe, Ellen Rønning-Arnesen.

Les mer

SU: - Uforstående til vurderingen av SV

SU: - Uforstående til vurderingen av SV

– Så bra at dere har vurdert de ulike partiene på psykisk helse og jobber for å løfte psykisk helse som tema mot slutten av valgkampen, det er absolutt viktig og nødvendig!

Det sier Andrea Sjøvoll, leder i Sosialistisk Ungdom, til Mental Helse Ungdom.

Les mer

FrP: - Psykisk helse er viktig for oss

FrP: - Psykisk helse er viktig for oss

- Fremskrittspartiet har i dette valgprogrammet valgt å være mindre detaljert i håp om at flere leser hele programmet. Også fordi vi for første gang har sittet i regjering, så har vi innfridd veldig mye av det som stod i vårt forrige program. For FrP er det man gjør viktigere enn det man sier.

Les mer

Hvem er best på psykisk helse?

Hvem er best på psykisk helse?

Mental Helse Ungdom har vurdert partiene med størst sjanse for å bli valgt inn på Stortinget ved valget 11. september. Vurderingen er basert på hva Mental Helse Ungdom mener er viktig for at alle barn og unge skal ha en best mulig psykisk helse. I det legger vi blant annet psykisk helse i skolen, lavterskeltilbud, forebygging, brukermedvirkning og pårørendes rolle.

Vi har vurdert alle programmene med utgangspunkt i syv hovedkriterier som vi mener er avgjørende for å sikre en god utvikling for barn og unges psykiske helse, i tillegg har vi også gitt poeng til andre tiltak som vi mener er forenlig med det beste for barn og unges psykiske helse.

Les mer

Slik har vi jobbet

Slik har vi jobbet

Noen lurer kanskje på hvordan vi har kommet frem til akkurat den rangeringen av de politiske partiene som vi har gjort. Vel, her kan du lese litt om hvordan vi har jobbet med å vurdere partiene foran stortingsvalget 2017.

Les mer